Jak jsme se rozhodli obnovit tradici stolování v Čechách…

Sváteční oběd5

Láska k dobrému jídlu a pití, záliba v hezkých věcech a cestování.  Tak by se stručně dala shrnout cesta, která vedla k založení našeho obchůdku. My ale tak struční být dneska nechceme :-)

Proč zrovna látkové ubrousky?

Gastronomie se v Čechách rozvíjí přímo astronomickou rychlostí. To co pro nás bylo ještě před deseti lety nemyslitelné, dnes ve větších městech žijeme. Pozdní snídaně ve městě, stylová bistra, luxusní restaurace s nápaditým menu, farmářské trhy, foodfestivaly. Sledujeme pořady o vaření, odebíráme časopisy, kupujeme si kuchařky, navštěvujeme kuchařské kurzy.

V návaznosti na to si pak chceme vyzkoušet své nově nabyté vědomosti - pořádáme rodinné obědy, sedánky s přáteli a opulentní večeře.

Co se týče dekorací na stole, věříme, že na nich si také dáváte záležet. Koupíte čerstvé květiny, zapálíte svíčku, nachystáte své nejlepší nádobí a… sadu látkových ubrousků. Něco vám v tomto sdělení nesedí? Přiznáme se, byla to zkouška vaší pozornosti. Látkové ubrousky vlastní totiž velmi málo lidí. Je na zamyšlenou, že kromě nás a všech, které jsme ve své ubrouskové euforii obdarovaly, nikoho neznáme. Vy ano?

Když jsme o svém nápadu někomu řekly, občas jsme se setkaly s přirovnáním k papírovým kapesníkům či vlhčeným ubrouskům na jedno použití. Látkové ubrousky si to nezaslouží. My je vnímáme spíš jako něco trvalého, hodnotného a tradičního. Třeba jako oblíbený porcelán. Něco, co můžete s hrdostí předat jako svatební dar nebo dárek ke kolaudaci.

Svítání 5

 

A teď přijde ta otázka, která nám nedala spát. Proč? Proč vymizela tradice krásného stolování z našich domovů a restaurací? Proč máme strach z látkových ubrousků v restauraci? Nevíme co si s nimi počít? Bojíme se úměry látkový ubrousek = luxusní, tedy nedostupný podnik? Proč si kupujeme drahé suroviny, ze kterých vaříme jídlo jako vystřižené z časopisu o vaření a potom naši snahu „shodíme“ obyčejným stolováním s „pouhým“ papírovým ubrouskem?

Všechny odpovědi ještě neznáme, naší odpovědí bylo založení Prostůl.cz.

V našem internetovém obchůdku naleznete ubrousky a běhouny na stůl mnoha vzorů z našich nejoblíbenějších látek, které pro vás poctivě ušily české švadleny. Tady na blogu se budeme snažit, abyste se látkových ubrousků nebáli. Budeme přispívat s tématy jako etiketa v restauraci, skládání ubrousků, floristika, gastronomie, čeká vás spousta speciálů, recenzí a zajímavých hostů. Už se nemůžeme dočkat a těšíme se na vás.  

 Marta & Tereza

 

 

  

Zpět do obchodu