Desatero etikety stolování: Látkový ubrousek v restauraci? Co s ním?

 Anglická růže5

  1. Látkový ubrousek patří na klín, je to tak. Pro někoho samozřejmost, pro někoho ne, ale od toho jsme tady!
  2. Ubrousek si dáme na klín hned, jakmile usedneme. Teprve poté si začneme listovat v menu, konverzovat s číšníkem a věnovat se spolu-stolovníkovi. Prostě, ubrousek první!
  3. Vyvarujte se zasunovat ubrousek za límeček košile. Když pomineme, že je to proti pravidlům společenského chování, připomíná to bryndák - zkrátka to vůbec nevypadá hezky.
  4. Ženy si ubrousek rozbalují jen z poloviny, muži celý a ubrousek neprotřepáváme! 
  5. Hlavní problém - co s ním? Ubrousek slouží jako ochrana oblečení před nehodami (na které jsme my přebornice) a k otírání úst. Používáme ho decentně v průběhu jídla a diskuse u stolu, než začneme mluvit, nechceme poplivat naši milou společnost.
  6. Ubrousek bychom měli používat kdykoli, než se napijeme, to platí i pro ty papírové, které tady ale samozřejmě ignorujeme.
  7. Nikdy ubrouskem neotírejte sklenice nebo příbory - nechcete přece urazit hostitele či toho, kdo vás do restaurace pozval.
  8. Pokud vám ubrousek sklouzne z klína, což se může stát, to můžeme potvrdit, vhodné je nenápadně požádat obsluhu, aby vám přinesla jiný - není to žádná ostuda, vážně.
  9. Pokud v průběhu stolování potřebujeme odejít od stolu, ubrousek necháme položený vedle talíře. V opravdu dobré restauraci si obsluha všimne a ubrousek lehce přeskládá. Při domácím stolování to dělat nemusíte.
  10. A jsme u konce. Vše je snědeno a vypito. Ubrousek ležérně a nenuceně naaranžujeme tak, aby veškeré stopy po našich menších i větších nehodách byly zabaleny uvnitř a odložíme VEDLE talíře.  

 

Marta a Terka

Zpět do obchodu