Já, floristka aneb Seznamte se s Katkou

16938859_10155028659167346_1323471737420371882_n

Katka Rumíšková je naše kamarádka a mimo jiné výborná floristka. Naučila nás vázat adventní věnce,  zajišťuje svatební květinovou výzdobu, umí navrhnout a zrealizovat ideální podobu truhlíků na terasu i balkón, váže květiny, na které v naší zemi jen tak nenarazíte a u toho všeho vypadá, že ji to náramně baví. Kačka bude pravidelně přispívat na náš blog s aktuálními floristickými trendy a my bychom ji rády přivítaly tímto seznamovacím rozhovorem.

Kači, jak ses dostala k floristice?

Floristika nebyla moje první volba. Studovala jsem humanitní obor na střední i výšce a po škole jsem šla dělat do knihovny. Většina knihovničení ale v současnosti spočívá v práci s počítačem a brzo jsem si uvědomila, že potřebuju práci, kde budu více tvořit a vyrábět. Skrze brigádu na prodejně v zahradnictví jsem se dostala k práci s řezanými květinami a najednou jsem trávila večery po práci brouzdáním po internetu a zkoumáním toho, co všechno se dá ve floristice vytvářet. Floristika je pro mě spojením dvou mých zájmů, které mě provázejí od dětství – přírody a umění. Z přírody si bere materiál a nahlíží na něj skrze umělecké cítění. Největší přidaná hodnota ale je, když ten výsledek potěší někoho druhého.

O jaké druhy květin je teď hodně zájem a pro jaké příležitosti je nejčastěji vážeš (svatby, výročí, narozeniny…)?

Obecně je teď velký zájem o květiny v lučním a zahradním stylu, třeba zahradní růže, pivoňky, hortenzie; hlavní roli teď často hrají taky druhy, které byly dříve brány jen jako „výplňovky“ – nevěstin závoj, heřmánek. Lidé jsou okouzleni tím, co vidí třeba na Pinterestu, tím se floristice ohromně rozšířily obzory. Asi se nedá říct, co se váže nejčastěji, narozeniny jsou celoročně:), svatby a tím pádem i výročí se pak více soustředí na léto.

Jaký je aktuálně trend, co se týče floristiky?

Letošní trend je zeleň a zelená barva, bohužel se to u nás nechytá tolik jako jinde ve světě. Představ si kytice a svatební výzdoby sestavené jen z různých druhů zeleně, některé mají malé lístky, některé větší, barevně se prolínají od světlé trávové až po tmavou smaragdovou. Mix druhů a textur, malinko prosvícené sem tam drobnými bílými květy. Je to úžasné a už se moc těším, až tomu přijdou na chuť i Češi:)

Jaké květiny si máme kupovat v podzimních měsících – které jsou sezónní?

Všechno to, co máme spojené s podzimem:) Chryzantémy, astry, traviny, sehnat se dá i řezaný vřes nebo šípky... Sezónní kytky se vždycky vyplatí nejvíce. Z finančního hlediska jsou nejlevnější, mají nejlepší kondici, je na výběr více druhů. Pozor na začínající sezónu tulipánů – těšíme se na ně už všichni, ale touhle dobou ještě nebudou moc kvalitní.

Z hlediska našeho blogu – nechávají si lidé dělat aranže na stůl a kupují si vlastně květiny někdy pro sebe?

Ano, lidé si rádi udělají radost a koupí si pár květin jen tak do vázy nebo si objednají velkou aranži na štědrovečerní stůl. Stejně tak, jako si jen tak koupí zmrzlinu nebo objednají dort na oslavu. Ale takhle to funguje tady v Praze, lidé obklopení městem si rádi donesou kousek přírody domů. Ti co bydlí na venkově a mají krásné květiny na zahrádkách to možná vnímají jinak.

A nakonec…jaké květiny a styl máš nejraději ty?  

To by byl dlouhý seznam. Myslím, že většina květin, když se dobře použije, dokáže být krásná. Nejraději mám asi zahradní druhy růží, nejlépe ty plnokvěté a vonící. Taky sytě fuchsiový hrachor, bledě fialkový šeřík, čistě bílé lupiny nebo béžové jiřiny. Styl mám ráda méně učesaný zahradní, ale musí v něm být řád alespoň po barevné stránce. Třeba ta kytice zeleně by mi udělala velkou radost :-)

 

 

Zpět do obchodu