Jak si užít Vánoce a nezbláznit se

 Všichni to známe: od půlky října na nás v obchodech vřískají vánoční melodie, internet je plný zaručených tipů na to nejlepší cukroví/ výzdobu/ bramborový salát/ vánoční dárky.

Je těžké nepodlehnout. My na to máme pár fíglů, o které se s vámi podělíme.  A protože jsme ženy a známe to ze svého pohledu, článek je zaměřen spíše na dámy. Pánové snad prominou:)

aaaaa

  1.  Plán

Zásadní bod, od kterého se vše odvíjí. S tím jestli budou umytá okna a zda budou umytá v poklidu, nám pomáhá vánoční plán. Ten nezačíná adventem, ale už mnohem dříve. Do začátku prosince chceme mít nakoupeny vánoční dárky, aby advent už byl jen ve znamení trhů a pečení (a decentního úkliduJ). Rozepište si vše: dekorace, chody štědrovečerní večeře, rozpis úklidu, balení dárků, druhy cukroví, nákup. Už jen to, že to budete mít na papíře a ne v hlavě, vám odlehčí. A nezapomeňte, plány jsou i od toho, aby se porušovaly:) 

  1. Uklízíte pro sebe

Všimli jste si někdy toho, že kolem úklidu blázníme jen my? Partnera, a už vůbec ne děti, většinou ani trochu nestresuje představa, že na Vánoce nebudou umytá okna či vytřené kuchyňské skříňky. Je tedy potřeba si ujasnit, zda stíháte a máte chuť uklízet, nebo by vám to vánoční pohodu spíše narušilo. 

  1. Nákup dárků na internetu

Nevíme jak vy, ale běhání po obchodech nepatří mezi naše hobby. Snažíme se to dělat tak, abychom většinu dárků nakoupily na internetu a pár (většinou knihy) si necháme na nákup v prodejně, abychom o tu atmosféru „předvánočního šílenství“ nebyly zcela ochuzeny.

bbbbb

  1. Nákup potravin online

Pokud máte tu možnost a bydlíte v nějakém větším městě, vřele doporučujeme internetové supermarkety, které vám nákup dovezou až ke dveřím. My si bez nich život už neumíme představit.

  1. Procházky, trhy, radosti

“Těšení na Vánoce” máme na nich vlastně nejraději. Je škoda, že si adventní čas v návalu povinností často moc neužijeme. Zkuste  se na to zaměřit. Skočte si po práci na trhy, vypíjte jeden (či dva) svařáky a třeba se potkejte s rodinou či přáteli - vánoční atmosféra zaručena.

  1. Útulno

Víte, proč Dáni vymysleli Hygge? Protože mají zimu a tmu podstatnou část roku. Inspirujme se: svíčky, deky, světýlka, teplé nápoje, milé filmy, horká vana. Uvidíte, stačí zapálená svíčka a něco dobrého v hrníčku a bude vám hezky na duši.

ccccc

  1. Společné pečení

Dva jsou víc než jeden. A třeba čtyři, to už je ideální počet na pásovou výrobu cukroví. Domluvte se s rodinnými příslušníky, či kamarády a zařiďte si u jednoho z vás malou manufakturku.  Bude vás to bavit a uděláte spoustu práce. Když si k tomu připravíte svařák a útulno z předchozích bodů, budete mít krásné adventní večery. 

  1. Podpořte dobročinný projekt

Buďme vděční, že se můžeme zabývat „problémy“ jako úklid našeho obydlí či kolik druhů cukroví upečeme. Je mezi námi spousta takových, kteří toto štěstí nemají. Samozřejmě, dobré skutky by se měly konat po celý rok, ale přiznejme si, Vánoce k tomu přímo vybízí. Tak do toho.



Obr. zdroj Pinterest

Zpět do obchodu