Patero praktické aneb údržba látkových ubrousků

Možná jste si už látkové ubrousky pořídili, možná jste je našli pod stromečkem a možná nad jejich koupí váháte z důvodu údržby. “To se musí šíleně prát. Mám raději papírový ubrousek, ten hned vyhodím”. To jsou argumenty, které občas zaslechneme. Zkusíme vás přesvědčit, že hrůza to být nemusí - a nám můžete věřit, jak možná víte, poskytujeme i službu půjčovny ubrousků, několik set ubrousků už jsme tedy vyprali a vyžehlili. Jak tedy na to? Máme tipy, které jsme empiricky ověřili a dáme za ně ruku do ohně.  Tady jsou:

  1. Namáčejte

První a nejdůležitější bod. V dnešní době jsme si zvykli, že automatická pračka a agresivní prací prostředek za nás udělají veškerou práci. Ale vězte, že na svíčkovou na bílém ubrousku je i ten nejzázračnější prášek krátký. Pro dokonalé vyprání je lepší ubrousky nechat několik hodin namočené ve vodě nebo v roztoku pracího prášku/gelu.

1 (3) 

  1. Prostředky na bázi kyslíku

Běžné bělící prášky a gely na praní obsahují optické rozjasňovače, které vám bílou "jako" vybělí. Oproti tomu bělící prášek na bázi aktivního kyslíku bělí skutečně.

  1. Změkčete vodu

V mnoha domácnostech teče z kohoutku tvrdá voda, která při praní způsobuje vyšší spotřebu pracího prostředku a šednutí prádla. Pořiďte si libovolný změkčovač vody a obou těchto problémů se můžete zbavit.  

 2 (2) 

  1. Škrob ve spreji

Po vyprání se vám může zdát, že ubrousek má jinou texturu. Abyste znovu docílili pevnějšího a na skládání vhodnějšího tvaru, použijte při žehlení škrob ve spreji. V drogerii stojí pár korun, vydrží vám věky a je to opravdový pomocník.  

  1. Při žehlení "napínejte"

Asi to znáte, když žehlíte utěrky nebo látkové kapesníky. Pokud nechceme, aby byly okraje kostrbaté, vždy si hranu napneme a přitom ji přežehlíme. Ubrousek se navíc hezky vytáhne na svou původní velikost, protože při praní se vždy malinko srazí.

3 (2)



Zpět do obchodu