10 náhodných gastro pojmů (které nás mohou zmást)

Gastronomie je mimo jiné také džungle mnoha speciálních pojmů. My vám touto rubrikou nabízíme pomocnou ruku, abyste se v ní neztratili.

 

  1. Fine dining [fajn dajnink]

Fine dining je nejvyšší formou tzv. zážitkové gastronomie a znamená mnohem víc než jen skvělé jídlo. Je to kulinářský zážitek plný tradice, snoubení smyslů s atmosférou místa a je zde spousta pravidel etikety. Zážitková gastronomie se týká nejen pokrmu samotného, ale i jeho skladby, uspořádání a toho, jak je prezentované na talíři. Sebemenší detail zde hraje důležitou roli.

20021

  1. Aperitiv

Aperitiv je nápoj, který se podává 10 až 20 minut před jídlem. Připravuje žaludek na příjem potravy a povzbuzuje chuť. Mělo by ho být jen malé množství. Aperitiv má společenský význam, neboť plní funkci přípitku. Také je možné mu přičíst taktický význam, protože zpříjemňuje čekání na chod. Může být lehký (sekt, víno), sladký (Cinzano, portské, Martini, Becherovka) i ostřejší (gin, whisky, slivovice). Neměli bychom zapomenout nabídnout hostům i nealko volbu, jako vodu či džus.

  1. Fusion cuisine [Fjůžn kuzín]

Kuchyně, která vznikla fúzí (splynutím nebo sloučením) dvou nebo i více kuchyní (cuisines), lépe řečeno jejich technik, používaných potravin, receptur, náčiní a případně i zařízení. Vznikla v poválečných letech, kdy do USA přijížděli kuchaři z celého světa.

  1. Consommé [konzomé]

Jedná se o čistý silný vývar, drůbeží nebo hovězí, podávány se zeleninou.

  1. Couvert [kuvér]

Poplatek za stolování (pečivo, dochucovací prostředky), který je automaticky započítán k vašemu účtu.

  1. Dekantování/dekantace vína

Přelévání červeného a bílého vína z lahví do karaf za účelem jejich provzdušnění.

20022

 

  1. Amuse bouche [amyzbuš]

Jedná se o malé "jednohubky" připravené kombinací netradičních surovin a podávané před jídlem pro povzbuzení chuti. Tento francouzský termín lze volně přeložit jako "pobavit svá ústa" (setkala jsem se i s překladem „potěšení tlamičky“:)). Mohou být podávány na lžících nebo v malých skleničkách ve formě koktejlu.

  1. Julienne [žilijen]

Zelenina nakrájená na velmi tenké proužky (buď nožem, nebo speciální škrabkou).

  1. Suprême [suprím]

Jednoduše drůbeží prsa podávaná včetně křídla.

  1. Velouté [veluté]

Omáčka, která se připravuje zahuštěním drůbežího či rybího vývaru světlou jíškou (máslo + mouka) a dochucením solí a pepřem.

20023

Příště pokračujeme!!!

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1%C5%BEitkov%C3%A1_gastronomie Zážitková gastronomie

http://alkoholia.cz/magazin/aperitiv-a-digestiv-aneb-jak-zacit-a-ukoncit-dobrou-hostinu Aperitiv a digestiv aneb Jak začít a ukončit dobrou hostinu

https://www.poho.cz/gastro-slovnik/ Gastro slovník

  

 

Zpět do obchodu