5 filmů, které by měl znát každý milovník vaření a stolování

Nevíme jak vy, ale my filmy o vaření máme rádi. Proč? Ze své podstaty se tam řeší hlavně jídlo, takže jde většinou o oddechový film. Takže pokud se chcete zasnít, načerpat inspiraci a hlavně si odpočinout, přinášíme vám následující tipy na ty naše nejoblíbenější.

1. Čokoláda (Chocolat) - 2000
V tomto filmu je všechno správně. V hlavní roli krásná Francouzka, spousta čokolády, městečko se svéráznými obyvateli, ještě víc čokolády a k tomu Johny Depp s kytarou? To funguje. Doporučení: mějte doma něco na zub, troufáme si odhadnout, že během filmu vás bude honit mlsná.

1 (1)

Photo © 2001 Miramax


2. Láska na kari (The Hundred-Foot Journey) - 2014
Od stejného režiséra, o několik let později. Všechno je trošku neuvěřitelnější, romantičtější, sladší a lehce povrchnější než v „Čokoládě“. Indická rodinka se rozhodne otevřít si restauraci v konzervativním francouzském městečku, ve kterém je náhodou i restaurace vlastnící michelinskou hvězdu. Krásné prostředí, humor, láska a především jedna velká fúze indické a francouzské kuchyně.

2

Photo © DreamWorks Studios / Francois Duhamel


3. Julie a Julia - 2009
Kuchařku od Julie Child Umění francouzské kuchyně dostávají americké dívky, když se vydají „do světa“ (rozumějte na univerzitu, do manželství atd.). Julie Powell byla jednou z takových dívek - měla skvělého manžela, méně skvělou práci a plíživý pocit, že se nikam neposouvá. Inu - vzpomněla si na Juliu a rozhodla se založit blog o tom, jak za jeden rok uvaří všechny recepty z její kuchařky. Z blogu vznikla kniha. Z knihy a z autobiografie Julie Child Můj život ve Francii vznikl tento film, který má dvě roviny. V jedné sledujeme drobné vzlety a pády současné Newyorčanky Julie (Amy Adams), ve druhé kulinářské začátky Julie Child (Meryl Streep) v poválečné Paříži.

3

Photo © Columbia Pictures

4. Šéf (Chef) - 2014
Krasojízda Jona Favreaua, který napsal scénář, režíroval a zahrál si hlavní roli. S klidným svědomím vám zrovna tento film doporučujeme nejvíce. Není nijak monumentální, nejoriginálnější ani nejvtipnější a rozhodně nemá toho nejhezčího a nejsympatičtějšího hlavního hrdinu, a přece si to celé zamilujete. Příběh o špičkovém šéfkuchaři, který na chvilku ztratí práci i lásku k vaření, než jeho podnikavý syn dostane nápad, že budou jezdit po státech v obytňáku a vařit v něm to nejlepší místní jídlo.

4

Photo © Open Road Films / Merrick Morton

5. Dokonalý šéf (Burnt) 2015
Takto to asi vážně v profesionální kuchyni vypadá. Rámus, vedro, hádky a především neustálý stres. Vždyť jedním z producentů byl i obávaný šéfkuchař Gordon Ramsay. Adam Jones (Bradley Cooper) byl kuchařský zázrak, který v nízkém věku získal dvě michelinské hvězdy. My se s ním setkáváme ve chvíli, kdy se pokouší o návrat na výsluní… Jenomže: má za sebou drogové eskapády, dluží, na koho se podívá, staří kámoši ho nesnáší a nemá rád nejmodernější gastronomii.

5

Fotografie z Photo © Weinstein Company

Zpět do obchodu