Floristický koutek - Vánoce

S floristkou Katkou jste se už seznámili. Dnes jsme si povídali o vánočních trendech.

Kači, nastalo ti jedno z nejrušnějších období v roce. Můžeš nám říct, co teď nejčastěji vytváříš, jaké jsou nejběžnější požadavky a jaký styl je teď nejvíc žádáný?

Před začátkem adventu je frmol největší - všichni se chceme zásobit adventními věnci nebo svícny a také si pověsit nějaký zimní věnec na dveře. Styl asi úplně jednotný není a to z toho důvodu, že každý má vánoční výzdobu sladěnou do jiných barev a vše by mělo pěkně ladit. Obecně se dá říct, že i zde se uplatní příklon k přírodním materiálům, jako jsou různé větvičky, sušené ovoce atd.

 

Jaké jsou aktuální vánoční trendy ve světě a promítá se to i do českých domácností?

Vánoční trendů bývá každoročně více, zase z toho důvodu, aby si tam každý našel to svoje. Vždy bývá nějaký styl moderní, pro milovníky trendů a naproti tomu nějaký klasický, aby nevyšli z módy ani ti, co každý rok opráší své oblíbené ozdoby z minulých let:) Taky nějaký kontrastní styl plný výrazných barev a pak styl přírodní, neutrální. I k nám se na Vánoce hodně promítá letošní barva "greenery" - populární jsou věnce z různých druhů jehličí, eukalyptu a jiné zeleně, třeba jen lehce dozdobené do bíla.

Pokud bychom chtěli na vánoční stůl i nějaké čerstvé květiny do vázy, jaké jsou pro Vánoce typické?

Na štědrovečerní tabuli budou vynikat třeba řezané amarylisy nebo cesmínové větvičky s bobulkami, to je asi největší klasika. Nádherně vypadá také řezaná čemeřice, která je symbolem zimy na zahrádkách. Ta se jako řezaná ale vyplatí používat jen, když má na dotyk pevné okvětní plátky. Vše můžeme doladit větvičkou chvojí.

 

Jo a nemáš nějaké tipy jak udržet vánoční hvězdu živou? Mně od první chvíle padá a poslední  přeživší lístek se rituálně snese k zemi na Štědrý den:)

Vánoční hvězda je na pěstování poměrně náročná, ale takhle rychle by opadat fakt neměla:) Znamená to, že někde cestou prochladla nebo na ni zafoukal studený vzduch z okna. Takže si ji určitě nech v obchodě důkladně zabalit do papíru a doma ji dej na místo, kde není průvan. Opatrně taky se zaléváním - nesmí přeschnout, ale ani přemokřit. Držím pěsti, ať to letos zvládne:) Pokud ano, tak ji na jaře hodně seřízni, krásně obroste novými listy. Příští Vánoce se ale vybarví pravděpodobně už mnohem méně a proto mnoho lidí raději koupí hvězdu novou.

 

A nakonec, jaký styl se líbí tobě?

Mně se asi nejvíce líbí styl přírodní, plný různých tlumených barev. Kombinace jehličí, šišek, sušených hortenzií, větviček, bobulek... Všechny tyhle ingredience navíc nádherně provoní celý byt. A díky rozmanitosti materiálů to fakt není nuda:)

 

Zpět do obchodu