Jak naplánovat společenskou večeři

Možná se Vám to už přihodilo, možná Vás to právě čeká - naplánovat a uspořádat večeři pro čtyři a více hostů. Asi se shodneme, že jde o mírně stresující záležitost. Na následujících řádcích se zkusíme podívat na zoubek přípravám a plánování takovéto akce.

Pro začátek si sedněte s papírem a tužkou (a kávou/čokoládou/čajem/něčím ostřejším…) a uvědomte si, pro koho budete vařit – tedy pro kolik osob a kdo tito lidé jsou. Bude to neformální večer s dobrými přáteli a blízkou rodinou, nebo naopak společenská večeře pro kolegy z práce v čele se šéfem?

Obr. 1_Jak naplánovat společenskou večeři

Styl večeře

Nejprve si musíte definovat kuchyni, kterou budete připravovat. Salát Caprese, thajské kari a Cheesecake spolu nepůsobí zrovna harmonicky.  Myslete na to, aby jednotlivé chody nebyly z různých koutů světa a především, aby chuťově souznily. Menu by navíc mělo být vyvážené. Pokud podáváte lehký hlavní chod, můžete si dovolit hříšnější dezert a naopak.

Zásadní je i tady otázka, kdo přijde na večeři. Víte, že babičku by hamburger nepotěšil, švagr je alergický na ořechy a známí z práce nesnáší krevety. Pokud hosty téměř neznáte, není ostuda se při domlouvání termínu zeptat, zda mají nějaké alergie, nebo jakou kuchyni preferují.

Obr.2_Jak uspořádat společenskou večeři

Plán

Zvolili jste si styl a teď už přistoupíme k samotnému plánování. Můžete hledat inspiraci v kuchařkách či vařit vaši osvědčenou klasiku. Tak či onak vypište jednotlivé chody a veškeré ingredience, které na ně budete potřebovat. Pokud se chystáte něco ukuchtit poprvé, vyzkoušejte si to určitě předem, může se pokazit spousta věcí. Pokud si jako já vymýšlíte recepty, třeba zjistíte, že jednotlivé chutě spolu nefungují tak, jak jste si představovali a pořád je čas na záchranu.  

V rámci úspory času doporučuji vybrat jídla, které jsou vyloženě lepší druhý den – po odležení.

Příklad:

Předkrm: Bagetka s olivovou tapenádou (tapenáda den před)

Polévka: Cuketová se slaninou

Hlavní chod: Hovězí guláš po Burgundsku (den před)

Dezert: Čokoládový dort bez mouky (korpus den před)

Tento „den předem“ systém bude vaším spojencem a vaší spásou - v den večeře už moc času nemáte, pokud tedy není zrovna víkend. Běžíte z práce, cestou se zastavit pro květiny, dokoupit víno, douklidit a hosté už skoro zvoní u dveří.

Itinerář

K soupisu receptů a ingrediencí si dopište, kdy je budete kupovat, kde je seženete a přesně kdy a co budete připravovat.

Poznamenejte si, jaké nabídnete nápoje, zjistěte si, jaké víno se hodí k jednotlivým chodům. Nezapomeňte ani na aperitiv a welcome drink podle stylu celé akce.

Myslete také na dobrou kávu a čerstvé mléko.  Po kávě a dezertu, které si hosté můžou vychutnat u jiného stolu, např. v obývacím pokoji nebo na verandě, je dobré mít na stole pro všechny případy ještě nějaké drobné pohoštění – kanapky, chlebíčky, obložené talíře, hummus se zeleninou, olivy…nejspíš se nesní, ale vy budete mít lepší pocit, že není stůl prázdný a hosté se nebudou cítit nevítaně.

Obr.3_jak naplánovat společenskou večeři

Dekorace

K finalizaci nákupního seznamu nám chybí poslední věc, a to dekorace stolu. Vězte, že hezké ubrousky, nápadné ringy a čerstvé květiny úplně stačí. Plátěné ubrousky vám vydrží roky a věřte mi, že jakmile si na ně zvyknete, už vás ani nenapadne prostřít s papírovými.

Úklid

Při plánování večeře kromě jídla musíte myslet i na úklid. Doporučuji zasvětit jeden večer v týdnu generálnímu úklidu a těstě před akcí provést povrchní úklid. Nezapomeňte doplnit zásobníky mýdla, toaletní papír a nachystat čisté ručníky na ruce.

Nákup

Samotný nákup bývá stresující záležitostí. Moc lidí, moc věcí…Uf. Díkybohu za online supermarkety s dovozem. Nakoupíte tam opravdu vše na jednom místě, květiny nevyjímaje. Pokud víte, že budete potřebovat nějakou specialitu, poznačte si ji do itineráře a můžete ji dokoupit jinde. Pokud možnost dovozu nemáte, doporučuji dělat nákup nadvakrát.  Např. na začátku týdne se vydejte pro dlouhotrvající potraviny a nápoje, a těsně před akcí dokupte zbytek.

Uf, máte uklizeno, večeře čeká v troubě, hraje jemná hudba, otevřeným oknem k vám doléhá zvuk ulice. Dejte si skleničku vína, zapalte svíčku a relaxujte. Ta pravá zábava teprve čeká. Ale o tom zase někdy příště….

 

 

 

 

 

 

Foto: zdroj Pinterest

 

Zpět do obchodu