Nápady pro malé jídelny

Nedovolte, aby nedostatek prostoru byl překážkou pro vytvoření vaší vysněné jídelny. Přinášíme tipy, které by se vám mohly hodit.

Na začátek je třeba si znovu uvědomit potenciál vašeho jídelního koutku. Ať už je váš jídelní stůl napasovaný do maličké místnosti, nebo zabírá roh jiné místnosti v domě, je spousta věcí, které můžete udělat pro jejo vylepšení a tím i zpříjemnění vašich jídelních rituálů.

  1. Definujte si své potřeby

Vezměte si papír a tužku a napište si, jaké jsou vaše potřeby: Žijete sami, ale často hostíte? Máte velkou rodinu? Žijete v páru, ale doma skoro nejíte? Od toho se bude odvíjet vše ostatní. Dále si zkuste uvědomit, jaký styl se vám líbí: minimalistický, vintage, nebo chcete prostě veselý prostor plný zarámovaných obrázků vašich dětí? Jak tyto styly souzní s prostorem, který máte k dispozici?

1s

Image credit: Jamie Mason

  1. Promyslete nábytek

V malých jídelnách nám bohužel nezbývá nic jiného než neustále udržovat pořádek. Naneštěstí zrovna jídelní stoly jsou často ta exponovaná místa, na která se odkládají různé věci - klíče, pošta, zbytky nádobí.  Pomoci s údržbou nám může i chytře navržený nábytek. Můžeme pořídit kulatý stůl s židlemi, které pokud se nepoužívají, zcela splývají se stolem.  Před nákupem musíme pečlivě zvážit, jakou velikost jídelního stolu a židlí si v našem prostoru můžeme dovolit, ideální tvar (stůl kruhový, oválný, hranatý) a jaký materiál sedí nejlépe naší osobnosti a charakteru vašeho obydlí. Vizuálně rozšířit malou jídelnu můžeme pomocí monochromatické palety barev.

2s

Image credit: Colin Poole

  1. Zakulaťte

Zkusme se při nákupu zaměřit na kulatý jídelní stůl a jednoduché židle, které zvětšují prostor. V naší malé jídelně upozorněme na jedinečné detaily. Použijme paletu bledých pastelových barev a jemnou barvu bychom měli zachovat i v celé místnosti. Ze svého jídelního prostoru uděláme hvězdu představení netradiční malbou na zdi (obr.). Tím definujeme zónu a oddělíme jídelní kout od zbytku místnosti.

3s

Image credit: Dominic Blackmore

  1. Využijte každý centimetr

Nedovolme, aby nás malá jídelna omezovala. Zvětšeme prostor v úzké jídelně štíhlým stolem a nástěnnými dekoracemi.

Pokud máme velkou rodinu nebo nepřetržitý proud návštěvníků, potom pro nás nemusí být vhodný malý kulatý stůl. Místo toho investujme do štíhlého stolu, který se úhledně vejde do úzkého prostoru, jako je zimní zahrada nebo chodba. Veškeré osvětlení umístíme nad stůl nebo kamkoliv na zeď, tím uvolníme prostor na podlaze. Vyhrajme si s dekoracemi na stůl a obrazy. Charakter a atmosféra místa je jen na naší fantazii.

4s

Image credit: Paul Raeside

  1. Tematický koutek

Pokud je náš malý jídelní prostor umístěný v rohu, můžeme jej od prostoru jasně oddělit specifickým motivem, který bude jen a jen pro něj. Do jídelny dodáme oblíbené barvy - bytovým textilem, doplňky a obrazy, aby prostor získal svůj vlastní charakter. Základem může být bílá zeď a kaštanový stůl. Skvělou volbou do malých prostorů je lavička, která může být zastrčena, pokud se nepoužívá.

5s

Image credit: Colin Poole

  1. U okna

Tento jídelní prostor není o moc širší než okno, ale byl maximalizován přidáním vestavěných lavic. Lavice mohou mít i úložný prostor, čímž získáme cenné místo navíc. Přidáním polštářů a závěsného lustru vznikne krásné a útulné uspořádání.

 6s                 

Image credit: James French

  1. Textil

V malých jídelnách s ubrusem moc parády nenaděláme. Ideální pro nás bude běhoun na stůl. Přizpůsobme jeho barvu a styl našemu okolí a neprohloupíme. Nic se nestane, pokud necháme stůl vyniknout v plné kráse a nebudeme na něj dávat nic. Když prostřeme s látkovými ubrousky a přidáme květiny, nikdo si nevšimne, že by snad něco chybělo.

7s

EBERT, Jennifer Louise. Small dining room ideas that will make the most of any space [online]. In: . 9.11.2017 [cit. 2018-01-23]. Dostupné z: http://www.idealhome.co.uk/dining-room/ideas-dining-room/small-dining-room-ideas-35006

Zpět do obchodu