Recept na francouzský Quiche

Francouzský slaný koláč se zabydlel i v českých domácnostech. Je skvělý jako součást snídaně, na brunch nebo jako slané pohoštění pro návštěvu.   

Obr.1_Quiche

 

Ingredience:

Těsto:

175 g hladké mouky

100 g studeného másla

1 žloutek

špetka soli

4 lžíce studené vody

 

Základní náplň:

1/2 kelímku malé zakysané smetany

1/2 kelímku malé obyčejné smetany

250 g sýru typu gouda, ementál nebo gruyére

3 prošlehaná vejce

sůl, pepř, muškátový oříšek (špetka všeho)

 

  1. Křehké těsto se dobře připravuje v robotu. Pokud robot nemáte, nejdříve si vytvoříme prsty drobenku, a potom vše rychle zpracujeme v kouli těsta. Do robotu dáme mouku, máslo, žloutek, sůl a 4 lžíce studené vody a krátce promixujeme dlouhými ostrými noži. Směs pak připomíná drobenku. Nasypeme ji na lehce pomoučněný vál a ručně spojíme do těsta. Pracujeme rychle, aby se nerozpustilo máslo, a příliš těsto nehněteme, protože by pak bylo moc tuhé.

 

  1. Předehřejeme troubu na 200°C. těsto vyválíme na pomoučněném válu na tenkou placku dle průměru koláčové formy. Namotáme si ho na váleček, rozvineme do formy a prsty vtiskneme. Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží. Těsto propícháme vidličkou a dáme ho na 10 minut chladit do lednice.

 

  1. Na těsto položíme kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby. Snížíme teplotu na 180°C. Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
  2. Mezitím si smícháme základní náplň - rozšlehaná vejce, obě smetany, sůl, pepř, muškátový oříšek.
  3. 2/3 goudy si nakrájíme na kostičky, 1/3 nastrouháme nahrubo.
  4. Spojíme s některou z níže uvedených náplní.
  5. Pečeme na 190 °C, 25 minut – dozlatova.

 

Obr.2_Quiche

  1. Špenátový quiche

Ingredience:

2 hrsti čerstvého špenátu

sůl, pepř, česnek

popř. slanina

 

Postup:

  1. Špenát lehce podusíme na pánvi, osolíme a opepříme, popř. přidáme trochu česneku a přimícháme k základní náplni.
  2. Těsto poklademe 2/3 goudy, nakrájené na kostky, na to nalijeme základní náplň se špenátem a navrch nastrouháme 1/3 goudy. (někdy ke špenátu přidávám na kostičky slaninu - opečenou)

 

  1. Se zkaramelizovanou cibulkou

3 červené cibule

2 lžíce octa balzamico

hrst slaniny (na kostičky)

2 špetky tymiánu

 

Postup:

  1. Na pánvi necháme opéct slaninu, odděláme ji z pánve a do výpeku dáme nakrájenou cibuli na měsíčky a dlouze a zprudka ji opékáme – asi 10 minut. Chceme, aby byla křupavá a plná chuti.
  2. Potom přilejeme ocet a všechno to za vysokých teplot zamícháme. Přidáme tymián a směs je hotová. Necháme ji trochu vychladnout. Potom už postupujeme stejně jako u špenátového.

 

Tipy pro vás

  1. Já ráda dělám rovnou dva, když už jsem v tom. A navíc mi pak hezky vychází  smetana.
  2. Salát je nutný. Nejčastěji dělám směs listových salátů s ředkvičkou, opražená slunečnicová semínka a zálivku: dvě polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžička medu, 1 citronu, 1 dijonské hořčice = moje nejoblíbenější zálivka.
  3. Mezi upečením a podáváním si nechte minimálně dvě hodiny, aby sýr a smetana stihly ztuhnout.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení