Francouzský slaný koláč se zabydlel i v českých domácnostech. Je skvělý jako součást snídaně, na brunch nebo jako slané pohoštění pro návštěvu.
Ingredience:
Těsto:
175 g hladké mouky
100 g studeného másla
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody
Základní náplň:
1/2 kelímku malé zakysané smetany
1/2 kelímku malé obyčejné smetany
250 g sýru typu gouda, ementál nebo gruyére
3 prošlehaná vejce
sůl, pepř, muškátový oříšek (špetka všeho)
- Křehké těsto se dobře připravuje v robotu. Pokud robot nemáte, nejdříve si vytvoříme prsty drobenku, a potom vše rychle zpracujeme v kouli těsta. Do robotu dáme mouku, máslo, žloutek, sůl a 4 lžíce studené vody a krátce promixujeme dlouhými ostrými noži. Směs pak připomíná drobenku. Nasypeme ji na lehce pomoučněný vál a ručně spojíme do těsta. Pracujeme rychle, aby se nerozpustilo máslo, a příliš těsto nehněteme, protože by pak bylo moc tuhé.
- Předehřejeme troubu na 200°C. těsto vyválíme na pomoučněném válu na tenkou placku dle průměru koláčové formy. Namotáme si ho na váleček, rozvineme do formy a prsty vtiskneme. Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží. Těsto propícháme vidličkou a dáme ho na 10 minut chladit do lednice.
- Na těsto položíme kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby. Snížíme teplotu na 180°C. Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
- Mezitím si smícháme základní náplň - rozšlehaná vejce, obě smetany, sůl, pepř, muškátový oříšek.
- 2/3 goudy si nakrájíme na kostičky, 1/3 nastrouháme nahrubo.
- Spojíme s některou z níže uvedených náplní.
- Pečeme na 190 °C, 25 minut – dozlatova.
- Špenátový quiche
Ingredience:
2 hrsti čerstvého špenátu
sůl, pepř, česnek
popř. slanina
Postup:
- Špenát lehce podusíme na pánvi, osolíme a opepříme, popř. přidáme trochu česneku a přimícháme k základní náplni.
- Těsto poklademe 2/3 goudy, nakrájené na kostky, na to nalijeme základní náplň se špenátem a navrch nastrouháme 1/3 goudy. (někdy ke špenátu přidávám na kostičky slaninu - opečenou)
- Se zkaramelizovanou cibulkou
3 červené cibule
2 lžíce octa balzamico
hrst slaniny (na kostičky)
2 špetky tymiánu
Postup:
- Na pánvi necháme opéct slaninu, odděláme ji z pánve a do výpeku dáme nakrájenou cibuli na měsíčky a dlouze a zprudka ji opékáme – asi 10 minut. Chceme, aby byla křupavá a plná chuti.
- Potom přilejeme ocet a všechno to za vysokých teplot zamícháme. Přidáme tymián a směs je hotová. Necháme ji trochu vychladnout. Potom už postupujeme stejně jako u špenátového.
Tipy pro vás
- Já ráda dělám rovnou dva, když už jsem v tom. A navíc mi pak hezky vychází smetana.
- Salát je nutný. Nejčastěji dělám směs listových salátů s ředkvičkou, opražená slunečnicová semínka a zálivku: dvě polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžička medu, 1 citronu, 1 dijonské hořčice = moje nejoblíbenější zálivka.
- Mezi upečením a podáváním si nechte minimálně dvě hodiny, aby sýr a smetana stihly ztuhnout.