Recept na francouzský Quiche

Francouzský slaný koláč se zabydlel i v českých domácnostech. Je skvělý jako součást snídaně, na brunch nebo jako slané pohoštění pro návštěvu.   

Obr.1_Quiche

 

Ingredience:

Těsto:

175 g hladké mouky

100 g studeného másla

1 žloutek

špetka soli

4 lžíce studené vody

 

Základní náplň:

1/2 kelímku malé zakysané smetany

1/2 kelímku malé obyčejné smetany

250 g sýru typu gouda, ementál nebo gruyére

3 prošlehaná vejce

sůl, pepř, muškátový oříšek (špetka všeho)

 

  1. Křehké těsto se dobře připravuje v robotu. Pokud robot nemáte, nejdříve si vytvoříme prsty drobenku, a potom vše rychle zpracujeme v kouli těsta. Do robotu dáme mouku, máslo, žloutek, sůl a 4 lžíce studené vody a krátce promixujeme dlouhými ostrými noži. Směs pak připomíná drobenku. Nasypeme ji na lehce pomoučněný vál a ručně spojíme do těsta. Pracujeme rychle, aby se nerozpustilo máslo, a příliš těsto nehněteme, protože by pak bylo moc tuhé.

 

  1. Předehřejeme troubu na 200°C. těsto vyválíme na pomoučněném válu na tenkou placku dle průměru koláčové formy. Namotáme si ho na váleček, rozvineme do formy a prsty vtiskneme. Okraje necháme spíš vyšší, protože během pečení se těsto trochu speče a okraje se tak o maličko sníží. Těsto propícháme vidličkou a dáme ho na 10 minut chladit do lednice.

 

  1. Na těsto položíme kus pečícího papíru, vsypeme na něj hrst suchých fazolí jako zátěž a dáme do trouby. Snížíme teplotu na 180°C. Pečeme 15 minut, pak sundáme fazole a pečící papír a pečeme ještě 5 minut, až je povrch jemně zlatavý.
  2. Mezitím si smícháme základní náplň - rozšlehaná vejce, obě smetany, sůl, pepř, muškátový oříšek.
  3. 2/3 goudy si nakrájíme na kostičky, 1/3 nastrouháme nahrubo.
  4. Spojíme s některou z níže uvedených náplní.
  5. Pečeme na 190 °C, 25 minut – dozlatova.

 

Obr.2_Quiche

  1. Špenátový quiche

Ingredience:

2 hrsti čerstvého špenátu

sůl, pepř, česnek

popř. slanina

 

Postup:

  1. Špenát lehce podusíme na pánvi, osolíme a opepříme, popř. přidáme trochu česneku a přimícháme k základní náplni.
  2. Těsto poklademe 2/3 goudy, nakrájené na kostky, na to nalijeme základní náplň se špenátem a navrch nastrouháme 1/3 goudy. (někdy ke špenátu přidávám na kostičky slaninu - opečenou)

 

  1. Se zkaramelizovanou cibulkou

3 červené cibule

2 lžíce octa balzamico

hrst slaniny (na kostičky)

2 špetky tymiánu

 

Postup:

  1. Na pánvi necháme opéct slaninu, odděláme ji z pánve a do výpeku dáme nakrájenou cibuli na měsíčky a dlouze a zprudka ji opékáme – asi 10 minut. Chceme, aby byla křupavá a plná chuti.
  2. Potom přilejeme ocet a všechno to za vysokých teplot zamícháme. Přidáme tymián a směs je hotová. Necháme ji trochu vychladnout. Potom už postupujeme stejně jako u špenátového.

 

Tipy pro vás

  1. Já ráda dělám rovnou dva, když už jsem v tom. A navíc mi pak hezky vychází  smetana.
  2. Salát je nutný. Nejčastěji dělám směs listových salátů s ředkvičkou, opražená slunečnicová semínka a zálivku: dvě polévkové lžíce olivového oleje, 1 lžička medu, 1 citronu, 1 dijonské hořčice = moje nejoblíbenější zálivka.
  3. Mezi upečením a podáváním si nechte minimálně dvě hodiny, aby sýr a smetana stihly ztuhnout.
Zpět do obchodu