Zdravé a lehké saláty I.

Otázka, co k večeři trápí mnoho lidí.  Ideální odpovědí je salát. Salát je vnímán stále jako jídlo spojené s dietami a hubnutím.  Vězte však, že na dobrém salátu si můžete pochutnat stejně jako na zmrzlině nebo dortu. Dobře, to jsme možná trošku přehnali, ale to neznamená, že salát nemůže být delikatesou, která dokonale uspokojí vaše chuťové pohárky a dokonce si zaslouží i krásně prostřený stůl a látkové ubrousky.

 A které jsou ty naše nejoblíbenější saláty k večeři?

 Salát s kuřecím masem

Základ všech salátů. Proč je skvělý? Díky bílkovinám z kuřecího masa budete dokonale nasyceni a nebudete se muset bát o své svaly, tuk z avokáda a dýňových semínek zase zajistí, aby vám jídlo chutnalo a o prospěšnosti vlákniny ze zeleniny ani mluvit nemusíme. Zkrátka dokonale vyvážená večeře.

Obr.1_saláty

Pro dvě osoby budete potřebovat:

Ingredience:

1 x Kuřecí prsa

1 lžička ghí na opečení masa

4 x hrst libovolného salátu

4 velká rajčata

1 x Avokádo

¼ červené cibule

1x hrst dýňových semínek

Špetka soli

Zálivka:

4 lžíce olivového oleje

2 lžíce octa balzamico

Postup:

Kuřecí prso rozkrojíme podélně na dvě části. Osolíme a opepříme, jemně rozklepeme rukou. Rozpálíme pánev s ghí a dáme zprudka opéct maso z obou stran. Po chvilce stáhneme oheň a přikryjeme pokličkou, aby se maso jemně dodělalo.

Do misky na salát rozdělte zelený salát, nakrájená rajčata a cibuli na měsíčky nakrájenou najemno. Na jiné pánvi zprudka opečte hrst dýňových semínek. Zeleninu v misce osolte, opepřete a promíchejte. Maso odstavíme z pánve a po chvilce odpočinku na prkýnku jej nakrájíme na plátky.

 Povrch salátu poklademe kousky avokáda, masa a opečených semínek. Zakápneme citrónem.

 

 Salát s čerstvým kozím sýrem a řepou

Jednoduchý salát, který je skvělý celoročně. Kombinace svěžího kozího sýra a zemité chuti řepy, doplněná o opražená slunečnicová semínka a medovou zálivku…Uf, jdeme se na to vrhnout, nemůžu se dočkat.

Obr.2._saláty

Pro dvě osoby budete potřebovat:

Ingredience:

200 g Čerstvého kozího sýru

2 x řepa

¼ červené cibule

4 x hrst zeleného salátu (v tomto receptu nejlépe funguje špenát)

1x hrst slunečnicových semínek

Špetka soli

Zálivka:

4 lžíce olivového oleje

2 lžičky medu

2 lžičky dijonské hořčice

2 lžičky citronové šťávy

Postup:

V létě doporučujeme koupit řepu vakuovanou, přece jen v parném počasí není úplně ideální, aby trouba dvě hodiny pekla řepu. Ingredience na zálivku smícháme, aby z nich vznikla emulze.  Salát rozdělíme do misek, přidáme nakrájenou řepu (hezky vypadá na plátky) a najemno nakrájenou cibuli. Osolíme, opepříme a smícháme se zálivkou. Poklademe rozdrobeným kozím sýrem a zasypeme opraženými semínky.

 

Salát s jahodami, kozím sýrem a chřestem

Esence svěžesti a jara, tak by se dal popsat tento salát. Jahody dodají sladkost i kyselost a chřest je v kombinaci s kozím sýrem zkrátka fenomenální. 

Obr.3 - saláty_jahody

Pro dvě osoby budete potřebovat:

Ingredience:

2 hrsti polníčku

2 hrsti špenátu

10 x jahoda

200 g kozího sýru

(množství sýru si upravte dle vaší chuti. Může být buď čerstvý kozí sýr, nebo váleček s plísní – oba typy se salátem souzní)

6x chřest (uvařený ve slané vodě)

3 x lžička konopných semínek

Zálivka:

4 lžíce olivového oleje

2 lžičky medu

2 lžičky hrubozrnné hořčice

 Postup:

Jahody a sýr si nakrájíme na kolečka, chřest na špalíčky cca 2 cm. Sýr, část jahod a chřestu si dáme stranou, ozdobíme jimi hotový salát. Polníček a špenát opatrně promícháme s jahodami a chřestem. Ingredience na zálivku smícháme a salát zalijeme. Důkladně promícháme, ať se zálivka dostane všude. Nyní vše přendáme do servírovací mísy a ozdobíme zbylými jahodami, chřestem a sýrem. Na závěr posypte konopnými semínky.

 

 

 

Zpět do obchodu