Svatební etiketa - 5 bodů, které byste si měli přečíst, než vyrazíte na svatbu

Svatební sezona nám začala: dojímáme se u obřadů, těšíme se na svíčkovou, obdivujeme nevěsty, tančíme až do rána a možná jsme tu a tam zmateni ohledně pravidel svatební etikety. Projděte si našich pět bodů a jen tak něco vás letos nepřekvapí.

1 (2)

foto: zdroj Pinterest

 

  1. Oblečení - pánové

Naoko se to zdá nespravedlivé, pánové to mají tak snadné - tmavý oblek, bílá košile, kravata. Nenechme se mýlit, jsou zde nástrahy, které nám mohou zamotat hlavu:

Kalhoty - kalhoty klasického střihu by měly sahat přesně k podešvi boty. Slim kalhoty mohou být kratší, aby se nad botou nekrabatily. Zároveň dovolují extravagantnější doplňky, třeba barevné ponožky.

Rukávy - měly by být tak dlouhé, aby ukazovaly zhruba půl centimetru z manžety košile. Rukáv košile by pak měl sahat k prvnímu kloubu palce. Košile s krátkým rukávem je brána jako faux pas.

Sako - Pravidla etikety říkají, že pokud muž sedí nebo jde tančit, měl by si sako rozepnout, pokud stojí (obzvlášť, podává-li někomu ruku), měl by ho mít zapnuté (ale poslední knoflíček u saka je rozepnutý.

Ponožky -  pravidlo zní - ponožky dlouhé, v barvě obleku. Poslední dobou se i u ženichů objevují barevné ponožky s bláznivými vzory. Pokud se v nich cítíte dobře, odpovídají stylu svatby a nevěsta nemá nic proti, nevidíme důvod, proč ne, ovšem etiketa to u formálních akcí nepovoluje.

Pásek a boty - očekává se, že budou ve stejné barvě. K čím dál víc trendy námořnickému obleku by měly být hnědé boty a pásek. Pokud vám pásek nevyhovuje, zkuste šle.

Kravata - špička kravaty by měla dosahovat na přezku opasku.

Jen pro pořádek  - toto jsou etické zásady, kterými se můžeme inspirovat, v dnešní době se většinou rozhodujeme spíše podle celkového stylu svatby. Na louce, kam nevěsta étericky připluje v letních šatech a sandálkách, a ženicha zdobí dřevěný motýlek a kšandy, bychom se v plné polní podle etikety, vyjímali jako jednorožec.

  1. Oblečení - dámy

Pokud není uveden dresscode, je nejvhodnějším oblečením pro ženy následující:  koktejlky, kostýmky, formální overaly, kombinace sukně a halenky. Svědkyně a družičky mohou mít dlouhé šaty. Všechny pozvané ženy by měly mít na paměti, že svatba je dnem nevěsty a nikdo by ji neměl zastínit. Bílá barva je pasé, i v případě, že sama nevěsta bílou barvu šatů nemá, stejně tak příliš honosné a nápadné šaty, křiklavé barvy, vzory a vyzývavé oblečení.  

Nic z tohoto ani předchozího bodu neplatí, pokud následujeme přání nevěsty.

 

2 (1)

foto: zdroj Pinterest

 

  1. Svatební dary

Všichni známe rodinné historky o tom, kterak novomanželé dostali tři sousoší „Štvanice na jelena“, či 4 mixéry značky ETA. Dnes se s takovým problémem setkáme málokdy. Ve většině případů spolu pár před svatbou bydlí, tudíž mají domácnost vybavenou a předem avizují, že uvítají peněžité dary. Nezapomeňte, že i bankovky se dají zabalit originálně - na internetu naleznete spoustu inspirace.  Na vzestupu jsou také nejrůznější seznamy na webu a aplikace, kde si nastávající vyberou, co by si přáli. Pamatujte, že svatební dar nemusíme předávat přímo novomanželům, ti jsou ve svůj den velmi zaměstnaní, ale můžete jej svěřit svědkům nebo rodičům. Na mnoha svatbách naleznete k tomuto účelu připravené místo.

  1. Poděkování za pozvání

Krátký bod, avšak významný. Ať už jste vy nebo vaši hostitelé v jakémkoliv stavu, slušností je rozloučit se a poděkovat za pozvání. Přece jen - novomanželé vás poctili pozváním na jednu z nejdůležitějších událostí jejich života, a to se počítá.

  1. Proslov a přípitek

Pokud jdeme na svatbu jako svědek, je možné, že budeme pronášet proslov. Tím svatební hostina začíná. Jakmile je na stolech naservírovaný předkrm, vstane první řečník a pronese přípitek, zpravidla to bývá otec nevěsty. Při přípitku držíme sklenku za stopku a ťukáme si jen s osobami v naší blízkosti. Pokud připíjíme pivem nebo tvrdým alkoholem, sklenku jen pozvedneme.

Dalším řečníkem je ženich, popř. i nevěsta, kteří přítomné uvítají a poděkují, poté následuje proslov svědka.

Svatební proslov má být pozitivní, plný upřímné radosti a přání všeho dobrého.  Neměl by být dlouhý, aby nenudil, ovšem ani příliš strohý. Svědkův proslov má většinou největší úspěch, jelikož je nejuvolněnější a plný vtipu. Vyvarujte se kritiky, výčitek či připomínání nevhodné minulosti ženicha nebo nevěsty.

 

3 (1)

photo by Marisa Blair

 

Zpět do obchodu