Dalších 10 náhodných gastro pojmů (které nás mohou zmást)

Gastronomie je mimo jiné také džungle mnoha speciálních pojmů. My vám touto rubrikou nabízíme pomocnou ruku, abyste se v ní neztratili.

Znovu jsme vybrali některé záludnosti moderní i tradiční gastronomie. Zkuste si zopakovat ty z minulého článku a dále:

Aioli  [ajoli]

Provensálské máslo nebo česneková majonéza. Je oblíbená na jihu Francie k pečením, sekaninám, rybám i studenému masu. Ingredience jsou – koření, citronová šťáva, česnek, žloutek a olivový olej. Podle ingrediencí známe ochucené majonézy – buď „aioli“ (s česnekem a pepřem), nebo „rouille“ (v ní je navíc paprika), „anchiade“ (pasta ze sardelek, olivového oleje a česneku) a „tapenade“ (pasta ze sardelek, černých oliv, kaparů a česneku).

1_10

Ajouteeés [ažuté]

Masitý „zákusek“. Malé kousky beefsteaku, řízku, žebírka (kotlety), drůbeže, které se podávají se zeleninou.

Antipasta

Předkrm, který obsahuje např. klobásy, salám, tuňáka, olivy, ančovičky. V italské a španělské kuchyni mají důležitou roli.

_MG_2494

Cacciatore [kačatore]

Italský výraz, znamenající „lovecký styl“ či česky „po myslivecku“. Tento termín označuje pokrm připravený ze zvěřiny nebo i drůbeže, ale mysliveckým stylem tj. s houbami, cibulí, rajčaty, bylinkami a malým množstvím vína.

 Foie Gras [foe gra:]

Játra, která se získávají překrmováním hus a kachen. Jsou jedním z nejdražších pokrmů na světě. Aby byla chuť jater „optimální“, jsou husy a kachny krmeny dvakrát až třikrát denně více než půlkilem zrní a tuku. Po dvou až třech týdnech výkrmu jsou játra ptáků šestkrát až desetkrát větší, než by byla za normálních okolností.

 Frapování

Chlazení - např. ochlazování sklenice drobným ledem před použitím.

 Chaudeau [šodó]

Teplá, sladká vinná omáčka podávaná k moučníkům

Pilav

Jídlo podobné rizotu, velmi často připravované ze skopového masa. Pilav a podobná jsou obvyklá ve Východní Evropě, na Středním východě, nebo v jihoasijské kuchyni. V Ázerbájdžánu je národním jídlem.

2_10

Trifle  [trifl]  

Tradiční anglický dezert, který se skládá do průhledné skleněné mísy ve vrstvách tak, aby krásně vynikly. Základem bývá upečené piškotové těsto nebo cukrářské piškoty, různé druhy ovoce a oblíbený krém.

4

Vinaigrette [vinegret]

Oblíbená francouzská zálivka připravená smícháním citrónové šťávy, oleje, pepře a soli. Může být také obohacena o nasekané vařené vejce.

Zdroj:

https://www.fajnsmekr.cz/slovnicek.aspx

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pilaf

Obr. Zdroj Pinterest

Zpět do obchodu