Desatero etikety pro muže – jak se chovat na schůzce v restauraci

 Je to tak, i romantická schůzka ve dvou má svá pravidla.  Formálnost setkání se samozřejmě odvíjí od skutečnosti, jak dobře se znáte. Je rozdíl mezi schůzkou páru, který je spolu deset let a nervózní dvojicí na prvním rande.  Ale jedna věc se snad nemění: chcete udělat co nejlepší dojem, oblékl jste si nejlepší košili, navoněl parfémem, vyleštil boty…Ale jsou tady nástrahy etikety – přečtěte si našich deset bodů a nic vás nepřekvapí.

Obr.1 - etiketa_muži

  1. Začneme rovnou u vstupu do restaurace – pokud u dveří není portýr, měl by otevřít muž a vejít do prostoru první, dveře navíc i zavírá. V této chvíli je muž štít, který ženu chrání.
  2. Schody – v případě, že jsou za dveřmi schody, opět jde muž před ženou, aby ji mohl zachytit v případě pádu.
  3. Vyčkáme příchodu číšníka - i když to u vchodu není přímo napsáno, vždy je lepší počkat, až bude procházet někdo z personálu a zeptat se, zda mají volné místo. Samozřejmě, to jen v případě, že nemáte rezervaci, potom je kooperace s číšníkem nutností. Muž jde ke stolu první (nebo za případným číšníkem), protože ženu ke stolu vede.
  4. Pomůže ženě z kabátu – před usazením muž pomůže ženě z kabátu, až poté si jej sundá sám. Pokud si chce žena sednout a není v blízkosti číšník, odsune jí muž židli.
  5. Usazení ke stolu – muž nasměruje a uvede ženu ke stolu, ale místo u stolu si ženy vybírají samy. Podle etikety jim muži musí prokázat úctu komfortnějším místem – tedy zády ke stěně, s hezkým výhledem. Navíc ke stolu žena usedá první.
  6. Objednání - první si vždy objednává žena. Pokud si oba dávají stejné jídlo, nebo jsou v restauraci známí, je možné, že objedná vše muž. Společensky přijatelnější je v současnosti první varianta.

 

Obr. 2 - etiketa_muži

  1. Stolování – muž nesmí začít jíst jako první, vždy nechá začít ženu. Při jídle čile muž konverzuje, dává tím najevo, že je tu kvůli společnosti, ne jídlu. Spoustu cenných rad najdete v desateru o stolování v restauracích.
  2. Ubrousek – látkový ubrousek si muž položí rozložený do klína (nelekněte se, když to v lepších restauracích udělá číšník) a během jídla s ním pracuje. Pro podrobnější informace mrkněte na naše první desatero, týkající se látkových ubrousků.
  3. Být slušní a pozorní k obsluze – pokud muž dodržuje pravidla etikety, ale je přezíravý či dokonce hrubý k obsluze, nic večer nezachrání. Na číšníka nikdy nevoláme, na dálku navazujeme kontakt pouze pohledem. Nikdy si taky nepodáváme nic z vedlejších stolů. Pokud nám něco chybí, vždy na to taktně personál upozorníme.
  4. Placení - se ujímá muž. Mohou nastat výjimky, např. dva studenti, kteří mají jen kapesné a dohodnou se, že dívka platí večeři, chlapec kino. Nebo může jít o schůzku manažerskou - žena pozve svého pracovního partnera. Spropitné by mělo běžně činit zhruba 10% z ceny.
  5. Odchod – po zaplacení pomůže muž ženě do kabátu a podrží ji dveře, aby mohla vyjít první, tzv. jí kryje záda.

 

Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/spacek-kdyz-za-sebe-necha-muz-zaplatit-to-je-vrchol-buranstvi.A130315_132008_dobra-chut_mc

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení