Desatero etikety pro muže – jak se chovat na schůzce v restauraci

 Je to tak, i romantická schůzka ve dvou má svá pravidla.  Formálnost setkání se samozřejmě odvíjí od skutečnosti, jak dobře se znáte. Je rozdíl mezi schůzkou páru, který je spolu deset let a nervózní dvojicí na prvním rande.  Ale jedna věc se snad nemění: chcete udělat co nejlepší dojem, oblékl jste si nejlepší košili, navoněl parfémem, vyleštil boty…Ale jsou tady nástrahy etikety – přečtěte si našich deset bodů a nic vás nepřekvapí.

Obr.1 - etiketa_muži

  1. Začneme rovnou u vstupu do restaurace – pokud u dveří není portýr, měl by otevřít muž a vejít do prostoru první, dveře navíc i zavírá. V této chvíli je muž štít, který ženu chrání.
  2. Schody – v případě, že jsou za dveřmi schody, opět jde muž před ženou, aby ji mohl zachytit v případě pádu.
  3. Vyčkáme příchodu číšníka - i když to u vchodu není přímo napsáno, vždy je lepší počkat, až bude procházet někdo z personálu a zeptat se, zda mají volné místo. Samozřejmě, to jen v případě, že nemáte rezervaci, potom je kooperace s číšníkem nutností. Muž jde ke stolu první (nebo za případným číšníkem), protože ženu ke stolu vede.
  4. Pomůže ženě z kabátu – před usazením muž pomůže ženě z kabátu, až poté si jej sundá sám. Pokud si chce žena sednout a není v blízkosti číšník, odsune jí muž židli.
  5. Usazení ke stolu – muž nasměruje a uvede ženu ke stolu, ale místo u stolu si ženy vybírají samy. Podle etikety jim muži musí prokázat úctu komfortnějším místem – tedy zády ke stěně, s hezkým výhledem. Navíc ke stolu žena usedá první.
  6. Objednání - první si vždy objednává žena. Pokud si oba dávají stejné jídlo, nebo jsou v restauraci známí, je možné, že objedná vše muž. Společensky přijatelnější je v současnosti první varianta.

 

Obr. 2 - etiketa_muži

  1. Stolování – muž nesmí začít jíst jako první, vždy nechá začít ženu. Při jídle čile muž konverzuje, dává tím najevo, že je tu kvůli společnosti, ne jídlu. Spoustu cenných rad najdete v desateru o stolování v restauracích.
  2. Ubrousek – látkový ubrousek si muž položí rozložený do klína (nelekněte se, když to v lepších restauracích udělá číšník) a během jídla s ním pracuje. Pro podrobnější informace mrkněte na naše první desatero, týkající se látkových ubrousků.
  3. Být slušní a pozorní k obsluze – pokud muž dodržuje pravidla etikety, ale je přezíravý či dokonce hrubý k obsluze, nic večer nezachrání. Na číšníka nikdy nevoláme, na dálku navazujeme kontakt pouze pohledem. Nikdy si taky nepodáváme nic z vedlejších stolů. Pokud nám něco chybí, vždy na to taktně personál upozorníme.
  4. Placení - se ujímá muž. Mohou nastat výjimky, např. dva studenti, kteří mají jen kapesné a dohodnou se, že dívka platí večeři, chlapec kino. Nebo může jít o schůzku manažerskou - žena pozve svého pracovního partnera. Spropitné by mělo běžně činit zhruba 10% z ceny.
  5. Odchod – po zaplacení pomůže muž ženě do kabátu a podrží ji dveře, aby mohla vyjít první, tzv. jí kryje záda.

 

Zdroj: https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/spacek-kdyz-za-sebe-necha-muz-zaplatit-to-je-vrchol-buranstvi.A130315_132008_dobra-chut_mc

 

Zpět do obchodu