Etiketa vánočního stolování

Vánoce jsou kouzelným obdobím roku, které všichni rádi sdílíme se svou rodinou a dobrými přáteli. Asi budete souhlasit, že slavnostně vyzdobený vánoční stůl je na Štědrý večer stejně důležitý jako rozsvícený stromeček. Celá rodina se shromáždí kolem stolu a pokud pořádáte vánoční večeři u vás doma, chcete, aby bylo všechno dokonalé. 

Jsme tu, abychom vám s tím pomohli.

Obr1_Etiketa

Než začnete chystat vánoční stůl, je třeba zvážit několik věcí: 

- Kolik hostů máte? 

- Chcete, aby vaše večeře byla formální nebo uvolněná záležitost?

- Jaký typ stolu máte - kulatý nebo čtvercový?

- Jaký druh nálady chcete vytvořit?

-  Styl, dekorace a barevné ladění?

-  Rozpočet?

Tyto otázky vám pomohou zjistit následující:

  1. Je u vás dost místa pro všechny hosty. Ačkoli počet hostů by měl být potvrzen předem, vždy existuje šance, že někdo zavolá na poslední chvíli, nebo jeden z vašich hostů někoho přivede. Buďte tedy vždy připraveni na nečekané hosty.
  2. Jakou velikost ubrusu budete potřebovat. Doporučujeme vám, abyste si předem rozmysleli tvar vašeho stolu, protože vám to pomůže uvědomit si, kolik lidí může pohodlně sedět kolem vašeho stolu a jakou velikost ubrusu budete potřebovat. 
  3. Zamyslete se, do jaké míry bude večeře formální. Můžete mít příležitostné večeře téměř každý den v roce, ale tato je speciální. Proto vám doporučujeme, abyste  ji nechali formální. Je to skvělá příležitost zapůsobit na vaši rodinu a přátele a na vytvoření nezapomenutelných Vánoc. 
  4. Pokud jsou nějaké styly a barvy, které preferujete, je dobré na to myslet předem. V klidu si seženete kousky, které se do vaší výzdoby budou hodit, či budete vědět, že využijete věci které máte doma. Můžete vystoupit z tradičního svátku barevného schématu zelené a červené a použít jiné tóny pro sofistikovaný vzhled.

 

Obr2_Etiketa

Prostření tabule

Jak jsme již zmínili vánoční stolování vyžaduje formálnější prostírání. Zde je několik pravidel formální etikety pro nastavení jídelního stolu, které byste si měli pamatovat: 

- vždy, když je nám předložen nový chod, začínáme jíst příbory z vnější strany;

- vidličky jsou na levé straně a nože a lžíce jsou na pravé straně talíře;

- příbory by měly být zarovnány se spodním okrajem talíře;

- talířky s chlebem a máslem jsou vždy umístěny vlevo a nad talířem; 

- sklenice na vodu stojí nad kuchyňským nožem, bílé víno napravo a červené víno nad nimi;

- ubrousek je umístěn pod vidličkami nebo dekorativně složený na servírovacím talíři;

 - hroty vidličky na dorty jsou nasměrovány doprava a lžička doleva;

- servírovací talíře odklidíme až si všichni rozloží ubrousky do klína. 

 

Obr3_Etiketa

Ubrus

Základní věcí, na kterou byste si měli dát pozor při volbě ubrusu, je délka. Ubrus by neměl být příliš dlouhý, aby vaši hosté mohli sedět a ubrus se nedotýkal jejich nohou, ale také by neměl být krátký. Na velký ubrus, který by měl o zhruba 20 až 30 centimetrů přesahovat hranu stolu, pak položte menší ubrus, takzvaný napron, nebo prostírání pod jednotlivé talíře. Obojí raději nepoužívejte, protože pak by tabule mohla vypadat přeplácaně. Pokud je váš ubrus bílý, úžasné budou doplňky ve výraznější barvě. Nezapomeňte však, že zachování pouze dvou nebo tří barev v dekoraci stolu vám pomůže vytvořit elegantnější a dokonalejší vzhled. 

Mimochodem, vánoční ubrus na míru vám můžeme ušít.

 Ubrousky 

Ubrousek můžete prostřít dvěma způsoby: krásně jej složit (např. podle našich videí na skládání ubrousků) nebo ozdobit kroužky na ubrousky. Slavnostní hostina se bez látkových  ubrousků neobejde.

 Obr4_Etiketa

 Slavnostní vánoční nádobí 

Sváteční stůl si zaslouží nejlepší nádobí, které máte. Ale nebojte, stačí vám jednoduché bílé talíře, hezké skleničky a příbory. Vše může být minimalistické, a přesto slavnostní. Jen přivolejte na pomoc živé květiny, barevné ubrousky a pár vybraných dekorací.

 Zasedací pořádek

Pokud chcete, aby vaše štědrovečerní večeře získala vskutku formální nádech, nachystejte k talířům jmenovky. Ty budou skvěle přispívat k dekorování slavnostního stolu.














Zdroj:

http://etiquette-tips.com/table-dining-etiquette/christmas-table-setting-etiquette




Zpět do obchodu